Erasmus/Exchange Programları Bilgi

Erasmus/Değişim Programları

Erasmus ve Değişim programları Boğaziçi Üniversitesi ile diğer Avrupalı ve Avrupalı olmayan üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalara dayanır. Bu ikili anlaşmalar aracılığıyla yurtdışında öğrenim görmek isteyen Batı Dilleri ve Edebiyatları (WLL) Bölümü öğrencileri ve WLL’de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrenciler, daha fazla bilgi için Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin ana sayfasını ziyaret edebilirler: www. intl.boun.edu.tr

Koordinatör, Gelen ve Giden Öğrenci Danışmanı: Prof. Dr. Kim Fortuny

E-posta: fortuny@boun.edu.tr, Ofis: TB 460

SOAS Danışmanı: Doktor Öğretim Üyesi Jameson Kısmet-Bell
E-posta: j.kismetbell@boun.edu.tr, Ofis: TB 440

Giden Öğrenciler için Genel Bilgiler

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, lisans öğrencilerini bir dönem yurtdışında eğitim almaya teşvik etmektedir. Üç tür değişim mümkündür: Erasmus, Avrupa’daki ortak üniversitelerle bir değişim programı; Değişim, ABD, Avustralya ve diğerleri dahil olmak üzere Avrupalı olmayan kurumlarla programlar; Özel öğrenciler veya ücretli misafir öğrenci olarak giden öğrenciler.

Başvuru Şartları:
* En az 2,50 not ortalaması.
*Lisans öğrencilerinin başvuru sırasında Boğaziçi Üniversitesi’nde 2 yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
*Öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi’nde son dönemlerinde yurt dışında öğrenim göremezler.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Gerekli bilgi ve formların çoğunu BÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi Web sitesinde bulabilirsiniz. Ancak bölümümüzde okuyan ve eğitim için yurt dışına gidecek Erasmus ve Değişim öğrencileri tarafından sıkça sorulan bazı sorular şunlardır:
  2. Danışman toplantısı. Seçeneklerinizi tartışmak için yurt dışında eğitime başvurmadan önce Erasmus/Değişim Danışmanı ile görüşmeniz önerilir. Kabul aldıktan sonra danışmanınız ile görüşmeniz gerekmektedir. Danışmanınız ilgi alanlarınıza ve BÜ programınızın gereksinimlerine göre derslerinizi seçmenize yardımcı olacaktır.
  3. Dersler: Yurt dışında okumak için kabul edildikten sonra alacağınız dersleri seçmek için Değişim Danışmanınızla görüşeceksiniz. Alacağınız tüm derslerin BÜ müfredatına saydırılmasını sağlıyoruz. Uluslararası İlişkiler Ofis web sitesinde belirtilen tüm son tarihlere dikkat ettiğinizden emin olun.
  4. ECTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), Erasmus’a bağlı tüm üniversiteler tarafından tanınan üniversite ders kredileridir. Sistem, üniversiteler arası kredi transferlerini kolaylaştırmaktadır. Yurt dışında alacağınız 5 ECTS’lik bir ders, BÜ’de genellikle 3 kredilik bir ders olarak sayılır. BÜ öğrencileri en fazla 30 ECTS, en az 27 ECTS alabilirler. Buna NC (kredisiz) dersler dahil edilebilir. Hibe desteğinizi kaybetme riskini göz önünde bulundurarak en az 24 ECTS’yi geçer not olarak aktarabilmeniz gerekir.
  5. E-Dilekçeler: Erasmus ve Değişim programı artık dijitalleşiyor. Danışmanınızla görüştükten, hangi dersleri alacağınızı belirledikten ve bu dersler danışmanınız tarafından uygun bulunduktan sonra ders programınızı çevrimiçi olarak göndermek için yönergeleri izleyeceksiniz.
  6. Notlar: Yurt dışında alınan dersler ve BÜ transfer eşdeğerleri transkriptlerinize Geçti/Kaldı olarak işlenecektir. İlgili üniversiteden alınan gerçek not da görünür şekilde listelenecektir.
  7. Dilekçeler yurtdışında okumak için doldurmanız gereken izin formlarıdır. Tarihler için Uluslararası İlişkiler Ofisinin duyurularına bakınız. Dilekçeler Fakülte Dekanlığına teslim edilir. Dilekçelerle beraber şu dört belge de iletilecektir: 1) karşı üniversiteden gelen kabul mektubu 2) BÜ transkripti 3) karşı kurumda alınacak derslerin ve bunların Bü transfer eşdeğerlerinin listelendiği “Learning Aggreement” belgesinin bir kopyası 4) Alınacak derslerin syllabusları ve/veya ders açıklamaları.
  8. Uçak Bileti: Tüm öğrenciler uçak bileti ödemek zorundadır.
  9. Burs Ödemesi: Erasmus, temel yaşam giderleri için burs sunar. Diğer tüm programlar burs olanağı sağlamaz.
  10. Konaklama:Konaklama imkanları ilgili kuruma göre değişmektedir. Ayrıntılar için okuyacağınız üniversitenin web sitesine bakınız.

Anlaşmalı Üniversiteler

Boğaziçi Üniversitesi’nin çeşitli Erasmus ve değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları Üniversite ve Fakülte ortaklıklarıdır (aşağıdaki adresteki ortakların “ayrıntılı listesine” bakınız: www.intl.boun.edu.tr). Öğrenciler bu üniversiteler için tüm üniversiteden veya fakültelerindeki öğrencilerle yarışırlar.

Bölüm Erasmus Ortaklık Anlaşmaları en yaygın olanlarıdır. Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nün şu anda 19 Erasmus ortağı bulunmaktadır. Her bir sözleşmenin güncel listesine ve koşullarına (lisans/yüksek lisans/fakülte düzeyi, kontenjan, dil koşulları, özel bilgiler ve son kullanma tarihleri) Erasmus ana sayfasındaki “Exchange Agreement WLL 2015” bağlantısından erişilebilir.

Değişim programına dahil olmak isteyen öğrenciler mevcut üniversite veya fakülte ortaklıklarından geçerler. Bir öğrenci, mevcut listede olmayan bir üniversite ile yeni bir Değişim ortaklığı kurmakta da özgürdür.

Gelen Öğrenciler için Genel Bilgiler

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü (WLL) her dönem çok sayıda yabancı öğrenciyi ağırlamaktadır. Uluslararası bir varlığın herkes için sınıf deneyimini zenginleştirdiğine inanıyor ve hem yerel hem de uluslararası öğrencileri birbirlerini tanımaya teşvik ediyoruz.

* Gelen Öğrencilerin kayıt haftasında Uluslararası Ofis tarafından sunulan Oryantasyon toplantısına katılmaları çok önemlidir. Gelen birçok Öğrencinin dersler başlamadan önce seyahat etmek istediğinin farkındayız, ancak Oryantasyon için zamanında burada olmak hayatınızı çok daha kolaylaştıracak.

* Akademik takvimde belirtilen “Danışman Günü” nde WLL Danışmanınızı ziyaret etmenizi öneririz. Bölüm Danışmanınızla erkenden iyi bir çalışma ilişkisi kurmak, alıştığınızdan farklı olabilecek kayıt sürecinin daha sorunsuz geçeceği anlamına gelir. Danışman, ihtiyaçlarınıza ve ev programınızın gereksinimlerine uygun dersleri seçmenize yardımcı olacaktır.

* Danışmanınız aynı zamanda kültürel bir irtibat görevi görür. Lütfen randevu almaktan çekinmeyin veya dersler başladıktan sonra danışmanın kapısına asılacak olan mesai saatleri içinde uğrayın. Danışmanınız, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenim sürenizden en iyi şekilde yararlanmanıza ve eğlenmenize yardımcı olmak için oradadır.