Lisans Eğitimi Faydalı Bilgiler

Akademik Danışmanlık

Danışmanlar öğrencilerin gerekli dersleri zamanında almasını ve bölümün, Fen-Edebiyat Fakültesi’nin ve Üniversite’nin belirlediği mezuniyet koşullarını sağlaması için öğrencilerin kayıt sürecini denetler. Kurallar, koşullar ve kayıt sürecinin çeşitli zorlukları zaman zaman yorucu olabilir. Unutmayın ki danışmanınız bu süreçte size yardım etmek için var, ancak mezuniyet koşullarını ve lisans yönetmeliklerini değiştiremez. Karmaşık bir programınız varsa, danışmanınızla görüşmelisiniz. Öğrencilerin danışmanlarıyla görüşebileceği günü öğrenmek için lütfen akademik takvimi kontrol edin.

Kayıt sürecinin üstesinden geldiğinizde, ofis saatleri dahilinde danışmanınızı ziyaret edebilir, yaz okulu, maddi destek, ciddi sağlık sorunları, lisansüstü eğitim, kariyer planlama gibi akademik ve akademi dışı konuları tartışabilirsiniz. Değişim, çift anadal ve sertifika programları hakkındaki sorularınız için lütfen program koordinatörlerine danışın.

Lütfen “Kayıt” sekmesinin altındaki “SSS-Lisans Öğrencileri” bölümünü okuyun. Bu bilgiler lisans eğitiminiz boyunca faydalı olacaktır:

https://advising.boun.edu.tr/en

Aşağıda bulabileceğiniz Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ni de bilmeniz gerekmektedir:

http://www.boun.edu.tr/tr_TR/Content/Ogrenciler/Ogrenci_Isleri/Yonetmelik_ve_Ic_Tuzukler/BU_Lisans_Egitim_ve_Ogretim Yonetmeligi

Ofis Saatleri

Her profesör öğrencilerle görüşüp ders materyali veya öğrencinin diğer alakalı ilgi alanlarını tartışmak için ders saatleri dışında bir zaman belirler. Profesörler genelde ofis saatlerini her dönem başında duyurur. Ayrıca kapılarındaki haftalık programlara bakabilir veya e-posta yoluyla randevu alabilirsiniz.

Profesörler öğrencileri ofis saatlerine katılmaya mecbur etmez. Öğrenciler ofis saatlerinde ders materyali hakkında soru sorabilir, dersteki performansları hakkında tavsiye alabilir, daha fazla okuma önerisi vb. isteyebilir. Ofis saatlerinde profesörlerinizle iletişim kurmak, bir derste yaşadığınız sorunları çözmenize yardımcı olur, özellikle de sınavlardan veya ödev teslimlerinden önce ofis saatlerine gitme alışkanlığı edinirseniz. Ofis saatleri özel ders saatleri değildir. Ders materyalini önceden inceleyip tartışacağınız konuları önceden belirlemelisiniz. Ek olarak, profesörlerinizle ilişkiler kurabilir ve edebi, sanatsal ve kültürel ilgi alanlarınızı paylaşarak eğitim deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz. Ancak, ofis saatlerinde randevu aldıysanız, lütfen randevunuza gittiğinize emin olun.

Kayıt ve Temel Bilgiler

1. Kayıt döneminde programınızı onay için danışmanınıza göndermeniz gerekmektedir. Programınızı göndermezseniz, kayıtlı olmayacaksınız.
2. Birinci sınıf öğrencilerine (Birinci sınıf öğrencilerine) belirli bir program verilir. Sadece onay için göndermeniz gerekiyor.
3. Son sınıf hariç her yarıyılda en az 15 kredi almanız gerekir.
4.  F aldığınız dersler tekrar verilir verilmez yeniden almalısınız. Otomatik olarak eklenmediği sürece, dersi “tekrarla” seçeneğiyle eklemeniz gerekir.
5. Kredi için PE, AE ve Pa’yı alamazsınız.
6. Not ortalamanız 3.00 ve üzeri olmadıkça ekstra ders (AŞIRI YÜKLENME) alamazsınız! AŞIRI yüklenme, maksimum 7 kurs ve 20 kredi anlamına gelir! Not ortalamanız 3.00 veya üzerinde değilse, KREDİSİZ olarak bir derse katılabilirsiniz.
7. FA Dersleri: FA derslerini HSS veya Sınırsız Seçmeli (bölüm seçmeli olarak değil) olarak alabilirsiniz. Film Sertifika programında olmadığınız sürece dört yıl içinde iki FA dersine izin verilir.
8. Zorunlu Olmayan Seçmeli Dersler: AE (İleri İngilizce) dışında herhangi bir dersi alabilirsiniz. ED derslerini seçmeli ders olarak önermiyoruz. 100 seviyeli yabancı dil dersleri zorunlu olmayan seçmeli dersler olarak alınabilir.
9. HSS Seçmeli Dersleri: SOC/PSY/HIST/PHIL/POLS/LING dersleri ve 200-300-400 düzeyinde Yabancı Dil dersleridir. SADECE 200, 300 ve 400 SEVİYELİ YABANCI DİL DERSLERİ HSS SEÇMELİ DERSLERİ OLARAK SAYILIR. HSS, Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler anlamına gelir. Bir ders hakkında emin değilseniz, asistanlara veya danışmanınıza danışın.
10. Not ortalamanız 2,00’ün altındaysa ve PROBATION durumundaysanız, programınıza aşırı yüklenemez ve en az 14 kredi (5 ders) alabilirsiniz. Not ortalamanız 2,00’ün altındaysa ve tekrar eden bir durumdaysanız en fazla 11 kredi (4 ders) ve 2 yeni ders alabilirsiniz!
11. Withdraw, “Dersten Çekilme” anlamına gelir. Bir dersten çekilirseniz, transkriptinizde, çektiğiniz ders not yerine “W” ile işaretlenir ve krediye sayılmaz. Bir öğrenci mezun olana kadar bir dersten 3 kez çekilebilir. 15 Kredinin altında olması halinde sistem geri çekilmesine izin vermeyeceği için “Dekanlık”a dilekçe vermesi gerekmektedir. “Withdraw” dönemi için bir tarih vardır. Akademik takvimde kontrol edin.
12. Kredili dersleri kredisiz derslere dönüştüremezsiniz. Bunun tersi de geçerlidir. Bu yüzden dikkatli karar verin. Kredisiz bir derste başarısız olursanız, onu tekrar almanız gerekir. “F” notu ile mezun olamazsınız.

Mezuniyet Tezi (EL 412)

“EL 412: BİTİRME TEZİ” GENEL KILAVUZLARI

Hazırlık ve İlk Adımlar:

* EL 412’ye 7. ve 8. yarıyıllarda kayıt olabilirsiniz. Lütfen bir önceki dönemin sonunda tez danışmanınızla görüşmeye başladığınızdan emin olun. Başka bir deyişle, potansiyel bir konuyu ve metinleri erkenden belirlemeye başlayın.

* Dönem başladıktan sonra, derslerin ikinci haftası bitmeden tez konunuzu danışmanınızla birlikte sağlamlaştırmayı planlamalısınız. Projenizin kısa bir özetinin yer alacağı proje öneri formu, derslerin dördüncü haftasının sonuna kadar teslim edilecektir.

Proje Parametreleri:

* İngiliz Edebiyatı Bölümü olduğumuz için tezinizde Anglofon yazarların eserlerine öncelik verilmelidir. Ancak, Dünya Edebiyatından diğer örneklerin yanı sıra Anglofon eserlerin de yer aldığı karşılaştırmalı bir çalışma yazmayı tercih edebilirsiniz.

* Benzer şekilde, tezinizin ana odağı edebi metinler olmalıdır, ancak çalışmanızı sanat ve görsel kültür, filmler ve performanslar gibi daha geniş bir çeşitlilikteki “metinler” ile desteklemekte özgürsünüz. Bu ek materyaller, danışmanınızla istişare edilerek dahil edilmelidir.

* İdeal olarak tez projeniz, lisans eğitiminiz boyunca karşılaşmadığınız metinleri keşfetmelidir. Ancak, yeni metinlerle ilgili olarak daha önce çalışılan bazı metinlere geri dönmek mümkün olabilir. Bu kararlar danışmanınızla istişare edilerek alınmalıdır.

Temel gereksinimler:

* Bitirme Tezinin minimum uzunluğu, 12 punto ile oluşturulmuş çift aralıklı 40 sayfa olmalıdır.

* Metin içi alıntılar ve son kaynakça, MLA alıntı yönergelerine uygun olmalıdır.

* Tezin ciltli bir kopyası Batı Dilleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı’na teslim edilmelidir. Bu dersin notu, ciltli nüshanın Bölüm tarafından alınmasına bağlı olacaktır.

* Bitirme Tezi orijinal çalışmanızı temsil etmelidir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Bölümün intihal ile ilgili basılı yönergelerine bakın.

İntihal

İntihal nedir?

Başka birinin veya kaynağın sözlerini veya fikirlerini atıfta bulunmaksınız kullanmaya intihal denir. Özünde, intihal fikir hırsızlığıdır.

En yaygın intihal şekli nedir?

İntihal sadece tırnak işareti koymadan alıntı yapmak değildir. İntihalin en kötü şekli, başka birinin işini kullanıp kendinizin gibi sunmak, veya Vikipedi kolajı gibi birden fazla yazarın işini kendinizin gibi sunmaktır. Ancak intihal yapmanın başka yolları da vardır. İntihalin diğer sık görülen şekilleri şunlardır:

  1. Başka bir yazarın fikirlerini kaynak göstermeden kullanmak.
  2. Bir yazarın yazısını özetleyip kaynak göstermemek.
  3. Ödevinizi bir arkadaşınıza veya parayla tuttuğunuz bir yazara yazdırmak.
  4. Yazıları internetten satın almak.

Kaynak göstermeyi öğrenmek bu yüzden çok önemlidir, ancak teslim tarihinizden çok önce araştırmaya başlamayı da unutmayın. Edebi Çalışmalar kaynak gösterirken MLA formatını kullanır. Bu format hakkında Purdue Owl sitesinde iyi bir rehber bulabilirsiniz.

https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/747/01/

İntihalden nasıl kaçınabilirim?

  1. Araştırma ödevleriniz için not alırken çok dikkatli olun. Not ettiğiniz bilginin sayfa numarasını yazmayı unutmayın. Araştırmanızı ve kaynaklarını takip etmek için iyi, düzgün bir sisteminiz olsun. Bu sistemde anahtar kelimeler ve temalar olmalıdır.
  2. Not tutarken bilgileri başka sözcüklerle anlatın. İntihalden kaçınmanın en kolay yollarından biri, yazarın sözlerini kendi sözlerinize dönüştürmektir. Bu okuduğunuz şeyi daha iyi anlamanıza da yardımcı olur.
  3. Yazınızı yazarken kaynak gösterme aşamasında çok dikkatli olun. İlk taslağınızda kaynaklarınızı düzgünce göstermelisiniz. İlk taslağınızı bitirdikten sonra geri dönüp kaynak eklemek çok zor ve kafa karıştırıcı olacaktır.
  4. Turnitin’i kullanma seçeneğiniz varsa, ödevinizi teslim tarihinden daha erken Turnitin’e ekleyin. Bazı WLL dersleri, öğrencileri intihalden caydırmak ve bölümün akademik kurallarına uyduğunuzu garantilemek için intihal bu tespit edici siteyi kullanır. Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde, intihali çok ciddiye alırız ve intihal yapan öğrenciler disiplin cezası alabilir. İntihalden kaçınmak için kendi işinizi kendiniz yapın. Araştırmanızı erkenden yapın ve kendi sözcüklerinizi kullanın, ama gerektiğinde kaynak göstermeyi de unutmayın!
Bölüm Temsilcileri

Bölüm Temsilcileri kimdir?

Bölüm temsilcisi, (birinci, ikinci, üçüncü veya dördüncü) sınıf ve Batı Dilleri ve Edebiyatları fakültesi arasında köprü görevi gören kişidir. Örneğin, öğrencilerin fakülteye iletmek istediği bir fikri veya sorunu varsa, bölüm temsilcisi aracı olabilir. Elbette bu, öğrencilerin fakülte üyeleriyle bizzat iletişime geçemeyeceği anlamına gelmez – her zaman profesörlerinizle iletişime geçmekte ve sorunlarınızı iletmekte özgürsünüz. Bu sadece ek (ve kolektif) bir iletişim aracıdır. Bölüm temsilcileri her akademik yılın başında seçim ile seçilir. Danışmanlar ilgili adayların isimlerini derslerin ilk birkaç haftasında toplar ve daha sonra öğrencilerimizi 2 günlük bir sürede oy vermeye çağırırız. Bölüm temsilcisi atandığında, e-posta adresleri bölüm sitesinde yayınlanır ki öğrenciler gerektiğinde onunla iletişime geçebilsin.

ÖTK (Öğrenci Temsil Kurulu)

ÖTK (Öğrenci Temsil Kurulu) Temsilcileri kimdir?

ÖTK, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki lisans ve lisansüstü öğrencileri temsil eden kuruldur. Nasıl bölüm temsilcileri öğrenciler ve Batı Dilleri ve Edebiyatları fakültesi arasında iletişim sağlıyorsa, ÖTK da bütün öğrenciler ve Üniversite yönetimi arasında iletişim sağlar. ÖTK temsilcileri genellikle her yılın başında seçim ile seçilir, ve her bölüm kendi “seçim bölgesini” temsil edecek birkaç öğrenci gönderir.

Bölüm Temsilcileri

Bölüm Temsilcileri kimdir?

Bölüm temsilcisi, (birinci, ikinci, üçüncü veya dördüncü) sınıf ve Batı Dilleri ve Edebiyatları fakültesi arasında köprü görevi gören kişidir. Örneğin, öğrencilerin fakülteye iletmek istediği bir fikri veya sorunu varsa, bölüm temsilcisi aracı olabilir. Elbette bu, öğrencilerin fakülte üyeleriyle bizzat iletişime geçemeyeceği anlamına gelmez – her zaman profesörlerinizle iletişime geçmekte ve sorunlarınızı iletmekte özgürsünüz. Bu sadece ek (ve kolektif) bir iletişim aracıdır. Bölüm temsilcileri her akademik yılın başında seçim ile seçilir. Danışmanlar ilgili adayların isimlerini derslerin ilk birkaç haftasında toplar ve daha sonra öğrencilerimizi 2 günlük bir sürede oy vermeye çağırırız. Bölüm temsilcisi atandığında, e-posta adresleri bölüm sitesinde yayınlanır ki öğrenciler gerektiğinde onunla iletişime geçebilsin.

Öğrenci Asistanlığı

Öğrenci Asistanlığı nedir?

Her dönem, Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü fakülte üyelerine çeşitli işlerinde yardımcı olmak isteyen lisans öğrencileri için ilan yayınlar. Bu işler hem fakülte üyelerine power-point sunumları için görsel bulmak veya kütüphanede belirli bir konuda araştırma yapmak gibi küçük çaplı araştırma görevlerini, hem de daha günlük görevleri kapsar. Bu pozisyonlar maaşlıdır ve genel olarak öğrenci asistanı haftada beş saatten fazla çalışmaz. Öğrenci asistanlığı, ders hazırlama ve araştırma projesi üstlenme süreçlerini öğrenmek için harika bir yoldur ve CV’niz için de çok faydalıdır.