Öğrenci Adayları (Lisans)

Yatay Geçiş

Kurum içi yatay geçiş adaylarının (kurum dışı başvuru kabul edilmemektedir) Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nün gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir.

Yatay geçiş koşulları için lütfen şu adresi ziyaret edin: adaylar.boun.edu.tr

Tüm yatay geçiş başvuruları Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde bulunan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na yapılmalıdır. Adaylar daha sonra Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınavlara gireceklerdir. Sınav tarihleri web sitemizde ilan edilecektir.

Adayların yatay geçişe kabul edilebilmeleri için yazılı sınavı geçmeleri ve sözlü sınavdan en az 80/100 puan almaları gerekmektedir. Diğer sorularınız için Prof. Dr. Naz Bulamur (naz.bulamur@boun.edu.tr -transfer öğrencileri danışmanı) ile iletişime geçin.

İngiliz Edebiyatı Yan Dal

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, İngiliz Edebiyatı alanındaki yeni Yan Dal Derecesi için başvuruları memnuniyetle karşılamaktadır.

Program İçeriği: 3 zorunlu ders (9 kredi/ 18 AKTS) + 4 seçmeli ders (12 kredi/ 24 AKTS)

Zorunlu dersler:

EL 101 Eski İngiliz Dönemi’nden Restorasyon Dönemi’ne İngiliz Edebiyatı Araştırması (3 kredi/ 6 AKTS)

EL 102 Restorasyon Dönemi’nden Günümüze İngiliz Edebiyatı Araştırması (3 kredi/ 6 AKTS)

ENGL 105 Edebi Formlara Giriş I (3 kredi/ 6  AKTS ) veya ENGL 106 Edebi Formlara Giriş II (3 kredi/ 6 AKTS)

Seçmeli dersler:
Seçmeli dersler, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü lisans kataloğunda listelenen EL, AL, CL, DRA kodlu derslerden yan  dal danışmanının onayı dahilinde seçilir.

Seçmeli derslerden en az 2 tanesi 300 veya 400 kodlu olmalıdır.

Kabul Koşulları:
-Akademik durum: Başvuran öğrencilerin üçüncü yarıyıl  veya üzerinde olması ve genel not ortalamasının en az 3.50/4.00 olması gerekmektedir.
-Yazılı sınav: Öğrenciler ileri seviyede İngilizce bilgisine sahip olmalı ve eleştirel okuma ve edebi analiz konusunda yetkin olmalıdır.

-Mülakat: Yazılı sınavı başarıyla geçen öğrenciler, sözlü konuşma becerilerini ve yan dal derecesini mevcut alan derslerine ve gelecekteki mesleki planlarına entegre etme yeteneklerini değerlendirecek bir görüşmeye davet edilecektir.

Başvurmak için: İngiliz Edebiyatı yan dal programına başvuran öğrenciler, bir sayfalık İngilizce amaç beyanlarını, güncel  transkriptlerini ve Yan Dal Başvuru Formunu (gerekli tüm taraflarca doldurulmuş ve imzalanmış olarak) Dr. Myrto  Drizou’ya (myrto.drizou@boun.edu.tr) e-posta ile göndermelidir.

Başvuru formuna https://fas.boun.edu.tr/tr/formlar/ogrenci-formlari sitesinden erişebilirsiniz.

Batı Dilleri Erasmus ve Değişim Programları

Erasmus ve Değişim programları Boğaziçi Üniversitesi ile diğer Avrupalı ve Avrupalı olmayan üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalara dayanır. Bu ikili anlaşmalar aracılığıyla yurtdışında öğrenim görmek isteyen Batı Dilleri ve Edebiyatları (WLL) Bölümü öğrencileri ve WLL’de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrenciler, daha fazla bilgi için Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin ana sayfasını ziyaret edebilirler: www. intl.boun.edu.tr

Koordinatör, Gelen ve Giden Öğrenci Danışmanı: Prof. Dr. Kim Fortuny

E-posta: fortuny@boun.edu.tr, Ofis: TB 460

SOAS Danışmanı: Doktor Öğretim Üyesi Jameson Kısmet-Bell
E-posta: j.kismetbell@boun.edu.tr, Ofis: TB 440

 

Giden Öğrenciler için Genel Bilgiler

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, lisans öğrencilerini bir dönem yurtdışında eğitim almaya teşvik etmektedir. Üç tür değişim mümkündür: Erasmus, Avrupa’daki ortak üniversitelerle bir değişim programı; Değişim, ABD, Avustralya ve diğerleri dahil olmak üzere Avrupalı olmayan kurumlarla programlar; Özel öğrenciler veya ücretli misafir öğrenci olarak giden öğrenciler.

Başvuru Şartları:
* En az 2,50 not ortalaması.
*Lisans öğrencilerinin başvuru sırasında Boğaziçi Üniversitesi’nde 2 yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
*Öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi’nde son dönemlerinde yurt dışında öğrenim göremezler.

 

Anlaşmalı Üniversiteler

Boğaziçi Üniversitesi’nin çeşitli Erasmus ve değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları Üniversite ve Fakülte ortaklıklarıdır (aşağıdaki adresteki ortakların “ayrıntılı listesine” bakınız: www.intl.boun.edu.tr). Öğrenciler bu üniversiteler için tüm üniversiteden veya fakültelerindeki öğrencilerle yarışırlar.

Bölüm Erasmus Ortaklık Anlaşmaları en yaygın olanlarıdır. Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nün şu anda 19 Erasmus ortağı bulunmaktadır. Her bir sözleşmenin güncel listesine ve koşullarına (lisans/yüksek lisans/fakülte düzeyi, kontenjan, dil koşulları, özel bilgiler ve son kullanma tarihleri) Erasmus ana sayfasındaki “Exchange Agreement WLL 2015” bağlantısından erişilebilir.

Değişim programına dahil olmak isteyen öğrenciler mevcut üniversite veya fakülte ortaklıklarından geçerler. Bir öğrenci, mevcut listede olmayan bir üniversite ile yeni bir Değişim ortaklığı kurmakta da özgürdür.

Gelen Öğrenciler için Genel Bilgiler

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü (WLL) her dönem çok sayıda yabancı öğrenciyi ağırlamaktadır. Uluslararası bir varlığın herkes için sınıf deneyimini zenginleştirdiğine inanıyor ve hem yerel hem de uluslararası öğrencileri birbirlerini tanımaya teşvik ediyoruz.

* Gelen Öğrencilerin kayıt haftasında Uluslararası Ofis tarafından sunulan Oryantasyon toplantısına katılmaları çok önemlidir. Gelen birçok Öğrencinin dersler başlamadan önce seyahat etmek istediğinin farkındayız, ancak Oryantasyon için zamanında burada olmak hayatınızı çok daha kolaylaştıracak.

* Akademik takvimde belirtilen “Danışman Günü” nde WLL Danışmanınızı ziyaret etmenizi öneririz. Bölüm Danışmanınızla erkenden iyi bir çalışma ilişkisi kurmak, alıştığınızdan farklı olabilecek kayıt sürecinin daha sorunsuz geçeceği anlamına gelir. Danışman, ihtiyaçlarınıza ve ev programınızın gereksinimlerine uygun dersleri seçmenize yardımcı olacaktır.

* Danışmanınız aynı zamanda kültürel bir irtibat görevi görür. Lütfen randevu almaktan çekinmeyin veya dersler başladıktan sonra danışmanın kapısına asılacak olan mesai saatleri içinde uğrayın. Danışmanınız, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenim sürenizden en iyi şekilde yararlanmanıza ve eğlenmenize yardımcı olmak için oradadır.

Uluslararası Başvurular

Lisans Programına Uluslararası Öğrenci Başvuruları

 Gerekli evrakların listesi, elektronik başvuru sistemi ile ilgili bilgiler vb. için lütfen aşağıdaki linkte yer alan “Yurt Dışından Kabul” sayfasını ziyaret ediniz.

https://adaylar.boun.edu.tr/tr-TR/Anasayfa

Yurt Dışından Öğrenci Başvuru Koşulları, Belgeler ve Kontenjanlar

Lisans

Kontenjan 2 
SAT “Math” testinde 800 üzerinden 680 ve

 

“Math” ve “Evidence-Based Reading and Writing” testlerinde 1600 üzerinden toplam 1400 puan.

 
İngilizce Yeterlik BUEPT ya da
TOEFL 550, TWE 4.5 ya da
TOEFL (IBT) 79, TWE 22 ya da
TOEFL® (IBT Special Home Edition Test) 79, TWE 22
IELTS Academic Score 6.5, Academic Writing Score 6.5
 
Resmi Transkript Gerekli 
Diploma Gerekli 
Diğer Bir İngilizce yazı örneği ve mülakat gereklidir. Mülakat için bölüme başvurulmalı. 
Notlar 1. Adayların Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan “Yurt Dışından Kabullere İlişkin Yönetmelik”e göre adaylık koşullarını karşılaması gerekir.

 

2. Başvurular “Boğaziçi Üniversitesi Lisans Programlarına Yurt Dışından

Öğrenci Başvuru, Kabul ve Kayıtlarına İlişkin Yönetmelik”e göre değerlendirilir.

3. Başvuru sahipleri, başvurularını yaptıktan sonra gerekli olabilecek ek prosedürleri takip etmek ile yükümlüdür. Başvuru sonrası takibin yapılması adayın sorumluluğundadır.

 

Başvuru sonrasında gerekli olabilecek ek prosedürleri takip etmek başvuru sahibinin sorumluluğundadır.

Çift Anadal Programları

Çift anadal programına başvurmayı düşünüyorsanız lütfen web sitesindeki üniversite yönetmeliklerini inceleyiniz:

(http://www.boun.edu.tr/tr_TR/Content/Ogrenciler/Ogrenci_Isleri/Yonetmelik_ve_Ic_Tuzukler/Cift_Anadal_Programlari_Yonergesi)

 

Sorularınız için Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü ÇAP danışmanı Başak Demirhan’la (basak.demirhan@boun.edu.tr) iletişime geçebilirsiniz.

Çift Anadal Diplomasına Başvurmak İçin Gerekenler:

  • Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümüne ÇAP başvuru için gereken asgari genel not ortalaması 3.00’tür.Bazı bölümlere başvuru için daha yüksek bir not ortalaması gerekebilir. Başvuru koşullarını ilgili bölüme danışın.
  • Aldığınız tüm derslerden geçer not almanız gerekir. Transkriptinizde “F” olmamalıdır. F notunuz varsa başvuru yapmadan önce dersi tekrarlamanız gerekmektedir.
  • Çift anadal programına en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç beşinci yarıyılın başındabaşvurabilirsiniz.
  • Farklı bölümler başvuru formu ve transkripte ek olarak başvuru materyalleri ya da sınav isteyebilir. Örneğin bazı bölümler niyet mektubu talep edebilir. Başvurduğunuz bölümün sınav ya da mülakattarihlerini takip

Başvurunuzu Tamamlamak İçin:

  • Başvuru formunu (“ÇAP Başvuru Formu”) doldur Form, Fen Edebiyat Fakültesi web sitesinde, “formlar” altında ve aşağıdaki linkte mevcuttur. https://fas.boun.edu.tr/tr/formlar/ogrenci-formlari
  • Başvuru formunu tamamlamak için kendi bölümünüzün ÇAP danışmanı ve bölüm başkanından, başvuracağınız bölümün ÇAP danışmanı ve bölüm başkanından onay almanız gerekmektedir. Bu onayları eposta aracılığıyla alabilirsiniz. Önce kendi bölümünüzün ÇAP danışmanında epostayla onay alın. Danışmanınız başvurunuzu bölüm başkanına ve başvuracağınız bölümün ÇAP danışmanıyla bölüm başkanına iletecektir.
  • Son dönemin GNO’sunu gösteren bir transkript. Yaz döneminde ders aldıysanız bu derslerin notlarını da içermelidir.
  • Başvurduğunuz bölüme bağlı olarak niyet mektubu gibi ek başvuru belgeleri.

Başvuru formunu, transkriptinizi, onayları içeren epostaları ve diğer belgeleri başvuru dosyanıza ekleyerek, başvurduğunuz bölümün ÇAP danışmanına gönderin.

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çift Anadal başvurusu için:

  • Başvuru formu
  • Onay epostaları
  • Transkript
  • Bir sayfa uzunluğunda niyet mektubu

Bu belgeleri ÇAP danışmanı Başak Demirhan’a eposta ile gönderin.

  • Başvuru dönemi bittikten sonra bir sözlü sınav yapılacaktır. Sözlü sınav tarihi bölümümüzün websitesinde ilan edilecektir.

Kabul Edildikten Sonra:

  • Çift anadal programına kabul edildikten sonra “ÇAP Kayıt Beyan Formu” doldurup Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na (Kayıt İşleri) göndererek çift anadal öğrencisi olarak kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Formu bu linkte bulabilirsiniz:

http://ogrenciler.boun.edu.tr/Home/SubPage/universiteyekayit

  • Size iki bölümünüzde de birer ÇAP danışmanı atanacaktır. Ders kayıtları döneminde ÇAP danışmanlarınızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
  • ÇAP programına devam edebilmeniz için ortalamanızın her dönem en az 3.00 olması gerekir. Yalnızca bir dönem için GNO 2.90’a kadar düşmesine izin verilmektedir.
  • Programı 10 yarıyılda bitirmeniz Bu süreye yaz dönemleri, yarıyıl izni aldığınız dönemler ve Erasmus öğrencisi olarak geçirilen bir dönem dahil edilmez. Bir Erasmus programına katılırsanız, programı 11 yarıyılda bitirmeniz gerekir.